Polowanie na ptaki

Czajka pospolita to wędrowny ptak, będący jednym z przedstawicieli rodziny sieweczkowatych. Czajka pospolita zamieszkuje nie tylko niemalże całą Europę, ale również rejony od umiarkowanej strefy Azji, aż po Pacyfik. Warto wspomnieć w tym miejscu także, że aż 75% europejskiej populacji czajki zwyczajnej pomieszkuje w takich krajach jak Holandia, Polska i (północne) Niemcy.

W naszym kraju czajka pospolita szczególnie upodobała sobie zaś wschód, na którym to występuje najliczniej. W wielu wypadkach spotkać ją można w niższych partiach gór. Czajka pospolita to ptak, który musi żyć w odpowiedniej strefie klimatycznej, dlatego okres zimy przesiaduje między innymi w Europie Zachodniej, wyspach znajdujących się na wschodnim Atlantyku, czy też na Bliskim i Dalekim Wschodzie.

Ptaki polowanie

Czajkę zwyczajną śmiało uznać można również za jednego z najbardziej popularnych ptaków błotnych. Podstawową cechą morfologii czajki zwyczajnej jest brak dymorfizmu płciowego,  a więc wygląd zewnętrzny zarówno samca jak i samicy nie różni się między sobą. Różnica wynika jednak z rosnących z tyłu głowy długich piór, tworzących charakterystyczny czub, który u samca jest dłuższy o mniej więcej 2 centymetry.

Dobrze jest zwrócić również uwagę na białe kropeczki, którymi pokryte są czarne pióra głowy, szyi oraz piersi osobnika damskiego. Czajka pospolita jest osobnikiem, który pokrywa czarno-białym upierzeniem. W dodatku na wierzchniej części jego ciała można dostrzec zieloną, a na skrzydłach purpurową, poświatę. Ogon czajki zwyczajnej jest w barwie białej, a na jego końcu widoczna jest czarna plama, po której to fachowcy bez zastanowienia są w stanie stwierdzić, że jest to dokładnie ten gatunek ptaka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *